2021. július 24 és 25-én 8:00-tól: Kortárssegítő multiplikátor tanácsadás

A 2021. július 24-ei hétvégén, szombaton és vasárnap 8:00-tól 18:00-ig: Kortárssegítő multiplikátor tanácsadás.

Újabb ingyenes fejlesztő és önfejlesztő képzés Szabadszálláson! Személyes részvétel a szabadszállási Alsószőlők tanyán (6080, Szabadszállás). A részvétel ingyenes de előzetes regisztrációhoz kötött.

Részletes program

A képzés a szociális tanácsadás programsorozatunk keretében, 16 órában kerül megrendezésre. Bővebben a kortárssegítés alapjairól és a képzés céljairól: https://www.egyuttszabadon.hu/szocialis-tanacsadas/

A felkészítés korai szakaszában a kortárssegítő mint egyén áll a középpontban. Azon egyének, akik a későbbiekben mint csapat működhetnek majd együtt. Fontos szempont, hogy a résztvevők megismerjék egymást, a programot, illetve a program fő céljait. 

A résztvevők a képzés elején megismerik a kortárs segítés fogalmát, tartalmát és tevékenységeit. Tisztázásra kerül a segítés terén fennálló kompetenciahatárok kérdésköre, és a segítés során a határtartás fontossága. Fontos szempont a segítés kereteinek meghatározása és a segítő szerepének tisztázása is a kortárssegítő folyamatokban.

Ezt követően a fókusz a kortárssegítők összességére, mint közösségre helyeződik át. A közösségépítés mellett módszertani ismeretekre is szert tesznek a résztvevők. 

A képzés második részében a központi fókusz a segítő készségekre kerül át. A segítő készségek többnyire olyan jellemzők, melyekkel már rendelkeznek a képzésen részt vevők, de azok tudatosítása, továbbfejlesztése, gyakorlása különös tekintettel fontos a folyamat szempontjából. A segítő készségek gyakorlása (pl. aktív hallgatás, nyitott és zárt kérdések alkalmazása, érzelmek visszatükrözése, összefoglalás, fókuszálás, segítő önfeltárása) aktív cselekvést igénylő, élménypedagógiai módszerekkel történik. A különböző módszertani ismeretek páros és kiscsoportos keretek között korábban megtörtént szituációk alkalmazásával zajlik. A képzés egészére jellemző, hogy élményalapú, aktív részvételt igénylő gyakorlatok alkalmazásával történik a segítők képzése, ez által is erősítve a gyakorlatorientáltságot.

A képzés harmadik részében a problématerületekkel kapcsolatos információátadás történik, különös tekintettel a segítő intézmények rendszerének megismerése. A képzés során a lokális kisközösség jellemzőit és igényeit figyelembe véve a képzés középpontjában az egészségmegőrzés, a szenvedélybetegséggel összefüggő ismeretek, a család, a család és az oktatási intézmények kapcsolata és a beavatkozás lehetséges szintjeinek megismertetése (intézményi, nem intézményi segítés) állnak.

A fent említett témakörök megismerését követően a részt vevők alkalmassá válnak a különböző társadalmi, szociális, mentálhigiénés problémák felismerésére. Ismeretet szereznek e kérdéskörök hátteréről (szociális, mentálhigiénés, jogi, stb.). Elsajátítják az e témakörökhöz kapcsolódó problémák lehetséges megoldását célzó módszertani ismereteket (értő figyelem, segítő beszélgetés, kommunikációs és konfliktuskezelési alapismeretek). Végül alkalmassá válnak arra, hogy a hozzájuk forduló, látóterükbe kerülő egyének, illetve családok számára az információ nyújtáson keresztül kézzelfogható, érdemi segítséget nyújtsanak (pl.: információnyújtás az ellátórendszer felépítése).

A képzés a “Komplex programok Szabadszálláson a társadalmi együttműködés erősítéséért, TOP-5.2.1-15-BK1-2016-00003” pályázatnak köszönhetően valósulhat meg.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük